MANJE SOLI - VIŠE ZDRAVLJA

Datum: 16.10. OD 10 DO 12 SATI

„Svjetski dan hrane“ i „Svjetski dan kruha“ kao podsjetnik za zdravlje i dug život

 

 

 

Smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u svakodnevnoj prehrani pridonosi boljoj kontroli krvnog tlaka, smanjuje potrebne doze lijekova i u konačnici rezultira smanjenjem broja oboljelih i umrlih od posljedica povišenog krvnog tlaka kojeg često puta nazivamo “tihim ubojicom”. Znanjem i pravovremenim infomracijama možete spasiti svoje zdravlje i zdravlje svojih najdražih.

 

Posjetite City Colosseum u petak 16.10.2015. od 10:00h do 12:00h, a povodom „Svjetskog dana hrane“ i „Svjetskog dana kruha“ djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije educiraju građane i posjetitelje City Colosseuma kako smanjiti unos soli u organizam. Upoznajte strateški plan za smanjenje unosa soli u prehrani, podarite sebi i drugima oko vas zdraviji i bolji život. Učenici pekarskog praktikuma iz Obrtničke škole u Slavonskom Brodu pripremiti će  za vas pekarske proizvode sa smanjenim udjelom soli.

 

Kuhinjska je sol nužna za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Suvremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam pet do deset grama soli više nego je potrebno ljudskom organizmu. Sol je tako postala „bijelo zlo“ zbog nedostatka znanja, loših navika i nepravilnog konzumiranja, a time donosi više štete nego dobrobiti za zdravlje. Prema nekim podacima u Hrvatskoj više od 37% stanovnika ima povišeni krvni tlak, a hipertenzija je jedna od najproširenijih bolesti današnjice, kao i jedan od glavnih čimbenika za nastanak bolesti srca i krvnih žila.

 

Zanimljivo je da se kroz kruh i pekarske proizvode u organizam dnevno unese oko 30% potrebne soli, a udjel se dodatno povećava ako su proizvodi posipani solju. Savjetuje se da se dodatak soli u pekarskim proizvodima smanji za čak 25% što pri tome ne bi značajno utjecalo na kakvoću proizvoda. Brinite za svoje zdravlje i nemojte biti dio poražavajuće statistike kada je zdravlje u pitanju. Educirajte se, promijenite svoje navike jer i zdravi zalogaji mogu biti ukusni. 

© COLOSSEUM GRADSKI CENTAR BROD d.o.o. 2018. Sva prava pridržana